Texas Holdem pokeria Sökön ystäville

Sökö on Suomen perinteinen pokeripeli, mutta maailmalla pelataan nykyisin Texas Holdem pokeria. Tämä on lyhyt johdanto Texas Holdem pokeriin kaikille Sökön pelaajille. Käymme tässä läpi Texas Holdemin säännöt ja pari asiaa sen pelaamisesta.

Holdemin säännöt

Sökö on pokeria siinä missä Texas Holdemkin, joten Texas Holdemin säännöt käydään tässä läpi vain niiltä osin, kuin ne poikkeavat muista pokeripeleistä.

Holdem-jaon alussa jakajasta seuraavat pelaajat laittavat peliin sokkopanokset. Tämän jälkeen jakaja jakaa kaikille pelaajille kaksi korttia.

Korttien jakamista seuraa pelin ensimmäinen panostuskierros.

Kun tämä ns. pre-flop panostuskierros on ohi, pöytään jaetaan kolme yhteistä korttia. Tätä kutsutaan termillä floppi.

Floppia seuraa pelin toinen panostuskierros. Panostuskierroksen päätyttyä pöytään jaetaan neljäs yhteinen kortti, eli turn.

Turnin jakamista seuraa kolmas panostuskierros. Kun se on pelattu, pöytään jaetaan viides ja viimeinen yhteinen kortti, eli river.

Riverin jälkeen pelataan neljäs ja viimeinen panostuskierros, jonka jälkeen pelaajat näyttävät korttinsa.

Korttien näyttö alkaa viimeisenä korottaneesta pelaajasta. Jos viimeisellä panostuskierroksella ei korottanut kukaan, jakajasta seuraava pelaaja aloittaa korttien näytön.

Korttien näytössä pelaajat näyttävät kätensä. Pelikäsi on viiden kortin pokerikäsi, johon käytetään pöytäkortteja ja 0, 1 tai 2 käsikorttia.

Pokerikädet ovat muuten samat kuin Sökössä, mutta neljän kortin käsiä (neljän suora ja neljän väri) ei tunneta.

Jos kädet ovat tismalleen tasan, mikä on Texas Holdemissa paljon yleisempää kuin Sökössä, potti jaetaan tasan parhaan yhdistelmän omistajalle. Muussa tapauksessa parhaan käden omistaja vie koko potin.

Yleensä jaot eivät etene lähellekään korttien näyttöä, enemmistö jaoista päättyy viimeistään flopilla.

Texas Holdem vinkkejä

Texas Holdemissa voi netissä tehdä rahaa. Paljon rahaa. Se vaatii hyvää pelaamista, eikä pelkät Sökö-taidot riitä Holdem-pöytien dominointiin. Sököringissä opitut pelitaidot ovat kuitenkin hyvä pohja, jolle on rakentaa Holdem-taitoja.

Kun vasta tutustut Holdemiin, kannattaa aluksi pelata vain parhaita käsiä. Parhaat kädet ovat ns. Black Jack käsiä, eli käsiä joissa summa olisi Black Jackissa 21. Tällaisia käsiä ovat AK, AQ, AJ, AT. Tähän voi lisätä isot parit (99+) ja KQ:n ja käytössä on pitkällä tähtäimellä liian niukka, mutta aloittelijalle sopiva pelikäsien valikoima.

Texas Holdemissa korostuvat suuret kortit, sillä pelin yleisin hyvä käsi on flopilla saatu “kärkipari”. Kärkipari on käsi, jossa omista taskukorteista löytyy flopin suurin kortti. Esimerkiksi jos kädessä on AQ ja pöydässä on Q92, on pelaajalla rouvan korkuinen kärkipari.

Suurien korttien tarvetta korostaa myös se, että jaot ratkeavat kohtuullisen usein apukorttien vertailuun. Esimerkiksi edellä olevassa esimerkissä AQ pärjäisi loistavasti QJ -kättä vastaan: QJ:n omistajalla olisi niin ikään kärkipari, mutta huonompi kikkeri. Hän ei ehkä osaisi luovuttaa, joten AQ:n omistaja voittaisi ison tukun rahaa.

Aivan kuten Sökössä, aloituskorttien valinnan lisäksi vastustajien pelin lukeminen on erittäin tärkeää. Vaikka se ei siltä aluksi vaikutakaan, Texas Holdem tarjoaa erinomaisen tilaisuuden lukea vastustajia ja pelata näiden “riidien” mukaan.

Esimerkki pelin lukemisesta
Saat käteesi KQ:n ja korotat. Vastustaja korottaa ennen floppia. Tiedät että vastustajasi pelaa vain hyviä käsiä, joten tämä korottaisi lisää vain isoilla pareilla ja ehkä AK:lla. Maksat, koska uskot voivasi pelata flopin jälkeen taitavammin kuin vastustajasi, joka joutuu toimimaan ennen sinua.

Floppi on A94. Vastustajasi lyö 1/3 pottia ennen vuoroasi. Lyönti vaikuttaa erittäin heikolta. Tiedät vastustajasi suoraviivaiseksi pelaajaksi, joten uskot, että lyönti on sitä miltä se vaikuttaakin: hermostunut lyönti hermostuneelta pelaajalta, joka ei todennäköisesti pitänyt ässästä. Hän ei pitänyt ässästä, koska luulee että sinulla on ässä, jolloin hänen mahdollinen iso taskuparinsa on paperia.

Sinulla on sopivasti rahaa jäljellä, joten laitat kaikki rahat peliin. Vastustaja miettii pitkään, luovuttaa ja näyttää luovuttaessaan QQ. Toteat että kävipä hyvä onni, kun sait flopista ässän ja keräät rahat pois.

Pelaamalla oppii

Texas Holdem pokeri ei poikkea mistään muusta pokerin muodosta sikäli, että vain pelaamalla oppii. Mitä enemmän näkee pelaajien toimintaa, sitä helpompi sinun on tunnistaa tuosta toiminnasta kuvioita, jotka kertovat yhtä jos toistakin vastustajan korteista.

Texas Holdemissa jaossa on netissä paljon rahaa, varsinkin turnauksissa hyvällä pelillä voi voittaa vuosipalkan verran rahaa. Harvapa moisia rahoja voittaa, mutta hyvä porkkana ne ainakin ovat harjoittelulle.

Texas Holdem pokerin harjoitteluun suosittelemme Everest Poker sivustoa (ks. esittely, sillä se on kuuluisa hyvistä turnauksista ja erittäin heikkotasoisista vastustajista. Siis sellaisista pelaajista, joita vastaan Texas Holdem -ura on mukava aloittaa.