Raaputusarvat eli monopoli ei toimi

Onko olemassa kummallisempaa peliä kuin raaputusarpa?

Raaputusarvassa ei ole tarkasti ajateltuna juuri mitään järkeä: arvalla voittaa tai ei. Voittamisen selvittämiseksi pitää yleensä raaputtaa yhdeksän ruutua ja jos ruuduista paljastuu kolme samaa summaa, tuon rahasumman voittaa.

Pelissä ei ole kerrassaan mitään taitoelementtiä. Tämä on vähän toista kuin pokeri, jossa parhaat pelaajat voittavat ja huonoimmat häviävät.

Siitä huolimatta, tai juuri siksi, raaputusarvat ovat huippusuosittuja. Suomessa ne ovat kolmanneksi pelatuin peli Loton ja hedelmäpelien jälkeen.

Mielenkiintoista kyllä, kansainvälisissä tutkimuksissa on selvitetty, että raaputusarpojen pelaajat ovat suuremmalla prosentilla peliriippuvaisia, kuin minkään muun pelityypin pelaajat.

Tästä huolimatta Suomessa Veikkaus myy arpapelejään toisella kädellä ja allekirjoittaa vetoomuksia vastuullisen pelaamisen puolesta toisella kädellä.

Mielenkiintoista.

Erityisen mielenkiintoista se on, koska tulikivenkatkuisissa vetoomuksissaan Veikkaajan edustajat syyttävät ulkomaisia, netissä toimivia rahapeliyhtiöitä vastuuttomiksi. Ne siis ovat vastuuttomia samalla, kun Veikkauksen arpoja myydään paitsi netissä, myös jokaisen kaupan kassalla (tätä olen nähnyt vain Suomessa!), kioskeilla, huoltoasemilla, veikkauspisteissä…

Raaputusarpojen ja muiden rahapelien suhteen olisikin korjausliikkeen paikka.

Parasta olisi, jos Veikkaus myöntäisi rehellisesti, että onhan noita peliongelmaisia sekä Veikkauksen että muiden yhtiöiden asiakkaissa. Ja että Veikkauksella ei olla sen vastuullisempia kuin muuallakaan, eikä tarvitsekaan: ihmiset saavat itse tehdä omat virheensä ja apua löytyy vaikka Peluurista, jos sitä tarvitsee.

Totuuden myöntäminen on viisauden alku: pelimonopoli ei suojele ketään muita kuin poliitikoita, jotka käyttävät Veikkauksen alati kasvavia tuloja paikatakseen budjetin reikiä, jotka syntyvät veronalennuksia lupailevista vaalipuheista.

Tekopyhyyden sijaan Suomessa voitaisiin mennä vaikka Viron tai Iso-Britannian linjoilla. Molemmissa saavat kaikki yhtiöt toimia, kunhan täyttävät tietyt ehdot ja maksavat verot siinä missä muutkin. Veikkaus saisi näin pitää kauppojen ja kioskien pelimonopolin, samalla kun muut saisivat mainostaa arpojaan ja muita pelejään miten haluaisivat.

Veikkauksen tulot varmasti putoaisivat hieman, mutta se tulisi veroina takaisin muilta raaputusarpojen ja muiden peliturhakkeiden kauppiailta. Ja lopputuloksena päästäisiin eroon tekopyhyydestä, joka ei pitkällä tähtäimellä palvele ketään.