Pokerin Teoria

David Sklanskyn kirjaa Pokerin Teoria (The Theory of Poker) pidetään laajalti pokerin raamattuna. Moinen titteli on melkoinen kehu, joten on varmasti paikallaan selvittää onko tästä kirjasta mihinkään. Päälle pitää tietysti vielä selvittää, että sopiiko teos meille stud-pokerin ystäville: stud-pelithän ovat tunnetusti aivan erilaisia pelattavia kuin esim. hold’em-pokeri.

Ei mihinkään ja kaikkeen

Pokerin Teorian erikoisuus on, että se ei käsittele mitään erityistä pokeripeliä. Sen sijaan se yrittää hahmotella strategia- ja taktiikkaohjeita, jotka sopivat kaikkiin pokerissa vastaan tuleviin tilanteisiin, oli peli sitten sökö, 7 card stud tai vaikka omaha high-low.

Teoriaa, teoriaa, teoriaa

Kun Pokerin Teoria ei kerran käsittele mitään yksittäistä peliä, sen täytyy käsitellä pokeria yleisellä eli teoreettisella tasolla. Sen, millä tasolla liikutaan, auttaa ymmärtämään kirjan otsikot. Teoksesta löytyy mm. sellaiset luvut kuin “Ante-struktuurin merkitys”, “Pottikertoimet”, “Semi-Bluffi” ja niin edelleen.

Mikään näistä luvuista ei käsittele mitään tiettyä peliä, vaan yleisellä tasolla tietynlaisia tilanteita. Esimerkiksi ante-struktuuria käsittelevässä luvussa pohditaan, miten pitää pelata kuin pakolliset alkupanokset ovat suuret suhteessa omiin rahoihin ja miten silloin, kun ne ovat pienet. Semi-bluffi-luvussa pohditaan milloin kannattaa semi-bluffata ja miten usein semi-bluffia pitäisi käyttää.

Sovella itse käytäntöön

Pokerin Teoriassa on runsaasti esimerkkejä valottamassa teoriaa. Esimerkit on poimittu monista peleistä, mukana pyörähtävät mm. stud-peleistä 7 card stud ja razz ja muista peleistä texas hold’em. Esimerkeistä huolimatta kirja ei todellakaan ole mikään valmis “tee näin ja näin” tyylinen opus pokerissa voittamiseen.

Selkeiden ohjeiden sijaan Sklanskyn latomat teoreettiset pohjat tarjoavat erinomaiset rakennuspalikat oman pelistrategian rakentamiseen niille pelaajille, jotka ovat valmiita ajattelemaan ja näkemään vaivaa oman pelin kohentamisen eteen.

Jos vaivan on valmis näkemään (erittäin hyödyllistä on esim. lukea kirjasta teorioita tiettyihin pelitilanteisiin ja miettiä itse pelattuja jakoja tämän pohjalta), tulos on erinomainen. Esimerkiksi kirjan pottikertoimia sisältävän luvun teoriat sisäistämällä paranee oma tulos niin sökössä kuin 7 card studissakin kohisten.

Erinomainen kirja

Pokerin Teoria on hyvin poikkeuksellinen kirja. Liki kaikki muut pokerikirjat ovat mallia “kun pöydässä on kortti X ja sinulla on Y, pelaa näin”. Sklanskyn kirjassa ei ole yhtään tällaista yhteen peliin ja tilanteeseen rajoittuvaa ohjetta. Sen sijaan tarjolla ovat laajat tiedot ja taidot, joilla viitseliäs pelaaja kohentaa tulosta kaikissa peleissä ja tilanteissa.

Pokerin Teoria / Suositus: Erinomainen teos ahkerille pelaajille, jotka ovat valmiita näkemään vaivaa pelinsä eteen. Ei sovi laiskoille tai pokerin kevyesti ottaville.