Pokerin psykologia – älä ruikuta!

Useat pokerinpelaajat ymmärtävät, että pokeri on henkistä kanttia vaativa peli. Se ei riitä, että olet taitava pelaamaan saamasi kädet ja hyvä lukemaan vastustajiasi. Tämän lisäksi sinulla on oltava keskittymiskykyä, itsekuria ja mielenlujuutta, jotta selviät pelin vaihtelusta kuivin jaloin.

Psykologia on ihan yhtä iso elementti pokerissa kuin mikä tahansa muukin. Erityisesti tämä korostuu No-Limit Hold’emin kaltaisessa pelissä, jossa yksi ainoa henkinen virhe saattaa maksaa sinulle koko merkkipinosi. Yksi pokeripsykologian tärkeä osa, jonka jokaisen menestystä haluavan pelaajan on hallittava, on iskujen vastaanottaminen ja kestäminen. Älä ruikuta!

Ruikutus 1: kuinka vastustaja saattoi maksaa?

Pöydässä on Ad-5s-Ts-Jd-4s. Vastustajasi on panostanut jatkuvalla syötöllä, mutta panostukset ovat olleet heikkoja ja tiedät, että väri ei ole osunut hänelle. Sinäkään et saanut osumaa Qd-9d -korteillasi, mutta kun vastustajasi sököttää riverillä, lyöt välittömästi all-in ja lapioit merkkisi keskelle. Vastustajasi vetäytyy miettimään ja viimein maksaa haluttomasti. Hän kääntää pöytään kortit Tc-8c. Saatat huutaa ihmetyksestä. Kuinka vastustajasi saattoi maksaa noin ison lyönnin keskiparilla ja keskikikkerillä, kun pöydässä on ässä ja vaikka kuinka paljon pataa! Vastustajasi kohauttaa lammasmaisesti olkiaan ja kerää potin eteensä, kun sinä katsot vieressä raivosta kiehuen.

Unohda koko juttu! Joko vastustajasi on parempi kuin kuvittelit ja luki bluffisi aivan oikein tai sitten kyseessä on surkea pelaaja, joka maksaa riverillä mitä ja millä tahansa. Sen sijaan, että valittaisit hänelle, millainen aasi hän on, käytä energiasi siihen, että otat selvää, onko kyseessä todella hyvä vai huono pelaaja ja käännä etu itsellesi. Jos kyseessä on oikeasti hyvä pelaaja, saavutat edun jatkamalla samalla käyttäytymiskaavalla, kun sinulla todella on oikea käsi. Jos kyseessä on huono pelaaja, voit odottaa laatukäsiä ja kun saat niitä, saat panostamalla niistä irti maksimaalisen hyödyn, kunnes vastustajasi on konkurssissa.

Ruikutus 2: Aivan uskomaton bad beat!

Joopa joo. Sinulla oli taskurouvat. Ja floppiin tuli Q-T-3. Löit all-in ja kaveri maksoi. Ja kappas kappas, hän sai vielä suoran. Uskomaton, täysin ainutkertainen bad beat! Tai sitten ei niin ainutlaatuinen. Kuka tahansa, joka on pelannut pokeria tarpeeksi kauan, on nähnyt, kuullut tai osallistunut käteen, jossa vastustaja voittaa neljällä, kahdella tai jopa yhdellä outillaan. Kannattaa pitää mielessä se helpottava tosiasia, että mitä parempi pelaaja olet, sitä useammin luultavasti törmäät bad beatiin, sillä sijoitat rahasi pottiin yleisimmin silloin, kun sinulla on paras käsi.

Ruikutus 3: Tämä pokerisivusto on vilpillinen!

Jotkut häviävät pokerinpelaajat väittävät, että pokerihuone jolla he pelaavat, on peukaloitu niin että he häviävät jatkuvasti. Tai että, pokerihuoneen pöydät on peukaloitu niin, että he voittavat paljon aluksi, mutta sitten hanat laitetaan täysin kiinni, kun heidät on saatu sitoutumaan sivustoon.

Tällainen on naurettavaa. Hyvämaineiset pokerihuoneet eivät saavuta mitään peukaloimalla sivustojaan tai siellä jaettavia kortteja. Pokerihuoneilla olisi tässä vain hävittävää. Pokerihuoneet veloittavat raken jokaisesta pelatusta potista, joten heitä ei kiinnosta pätkääkään voittaako vai häviääkö yksittäinen pelaaja yhden tietyn potin. On paljon todennäköisempää, että mariseva pelaaja on heikompi kuin haluaa myöntääkään, kuin että korttipakka olisi peukaloitu. Bad beateja sattuu useammin netissä, sillä netissä ehditään pelaamaan useampia jakoja ja useampi amatööri lähtee mukaan floppiin roskakäsillä. Tällä asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten kortit sekoitetaan ja jaetaan netin pokerihuoneilla.