Sökö-strategia

Sökö on perinteinen suomalainen pokeripeli. Kuten muussakin pokerissa, sökössä taitavin pelaaja voittaa pitkällä tähtäimellä varmasti huonompien pelaajien rahat. Jos voittaminen kiinnostaa, on siis parasta opetella oikeat strategiat sököön.

Tämän pienen johdannon avulla sököstrategia tulee varmasti jossain määrin tutuksi. Mikään ei kuitenkaan korvaa pelaamista itse: parhaatkaan strategia- ja muut vinkit eivät tee kenestäkään sökö- tai pokeritähteä. Sellaiseksi tulee vain hankkimalla niin paljon pelikokemusta, että opit osaa soveltaa käytäntöön.

Sisältö

1.0 Pelipöytä
2.0 Peliaika
3.0 Rahan merkitys
4.0 Eri pelityylit
5.0 Sökön matematiikka
6.0 Käsien todennäköisyydet
7.0 Bluffaaminen
8.0 Pelaaminen häviöllä
9.0 Itseluottamus
10.0 Kärsivällisyys
11.0 Ihmistuntemus
12.0 Fyysinen kunto
13.0 Yhteenveto

1.0 Pelipöytä

Vanhan pokeriviisauden mukaan mikään ei ole pokerissa tärkeämpää, kuin oikean pelipöydän valitseminen: jos maailman viidenneksi paras pelaaja istuu samassa pöydässä maailman neljän parhaan kanssa, hän häviää varmasti, vaikka olisikin voittanut missä tahansa muussa pöydässä.

Tämä on yhtä tärkeää sökössä kuin muissakin pokeripeleissä. Netissä pelipöydän voi yleensä valita useasta vaihtoehdosta, joten hyödynnä tätä mahdollisuutta. Avaa muutama oikean panostason pöytä, seuraa peliä hetki sivusta ja liity pöytään, jossa on mielestäsi heikoimmat vastustajat. Esimerkiksi täällä listatut sökösivut ovat niin aktiiviset, että pöydän voi aina valita useammasta.

Voit myös itse pelata useammassa kuin yhdessä pöydässä. Aloittelijan kannattaa tyytyä yhteen pöytään, mutta kokeneet sökön pelaajat voivat moninkertaistaa tulonsa pelaamalla useampaa pöytää yhtä aikaa: mitä enemmän pöytiä on auki, sitä enemmän tulee pelattua jakoja ja sitä pienempi merkitys lopputuloksessa on onnen aiheuttamalla satunnaisvaihtelulla.

2.0 Peliaika

Aamulla sököpöytiä on netissä tarjolla yleensä vain muutamia. Käytännössä pelit voi aloittaa hieman ennen puolta päivää, jolloin pienten pöytien (ante 0,05 – 0,25€) pelit alkavat.

Päivällä pelaajia on vähän ja vaihtuvuus pöydissä on melko suuri useimpien pelaajien pelatessa vain lyhyitä sessioita. Myös hit’n’runeja (pelaaja pelaa jaon tai pari ja poistuu heti voitettuaan potin) näkee usein juuri päivällä. Pelaajien taso vaihtelee, mutta on keskimäärin varsin kehno.

Suuremmat pelit aukeavat illalla n. klo 18 jälkeen ja jatkuvat vähintään puolille öin. Iltaisin pelaajia on paikalla runsaasti ja käytössä ovat kaikki panoskoot (ante 0,05 – 2€). Juuri iltaisin kannattaa valita pelipöytä erittäin huolellisesti, sillä pöytien väliset erot ovat nyt suurimmillaan.

Jos pelit jatkuvat yöhön saakka, kannattaa niissä pelata jos se suinkin on mahdollista. Vaihtuvuus pöydässä on nyt pieni ja vastustajia tarkasti seuraamalla heidän pelityylinsä heikkoudet selviävät. Lisäksi öisin (n. 24 – 04) osa vastustajista on tukevasti päissään, mikä merkitsee hyvää omalle pelitulokselle.

3.0 Rahan merkitys

Raha on sökössä ase. Sököpöydissä tulee vastaan tilanteita, joissa osa pelureista painetaan ulos jaosta silkalla rahan voimalla.

Pöytään kannattaakin ottaa mukaan reippaasti rahaa, sillä se toimii hyvänä pelotteena ja näyttää, että tämän rahakasan omistajaa ei niin vain tönitä.

Rahaa ei tulisikaan mietitä rahana, vaan kylmästi pelivälineenä. Pelistä ei tule mitään, jos panoksia miettii rahana (“oho, potissa on puolet vuokrasta”). Jos rahaa miettii vain pelivälineenä (“mulla ei ole mitään, mutta kaverin käsi on heikko, eikä se uskalla maksaa jos lyön potillisen”) tulos on huimasti parempi.

4.0 Eri pelityylit

Pokerissa pelaajat jaetaan neljään eri pääkategoriaan: solid, rock, maniac ja calling station.

Maniac
Todellisia sököpöydän kummajaisia, jotka lyövät korteilla kun korteilla. Maniaceja vastaan pelaaminen on epämukavaa ja joudut ottamaan usein epämiellyttäviä riskejä. Toisaalta tarjolla on helppoa rahaa, jos kantti vaan kestää.

Yleensä kannattaa hakeutua pöytiin joissa on maniaceja, sillä he pitävät pottikoot suurina. Maniaceja vastaan kannattaa mm. harkita sellaisia aseita kuin ansoitus (vain maksaa hyvällä kädellä, jotta bluffaava vihu jatkaisi panostamista) tai check-raise (annetaan vihun lyödä ja sitten vasta korotetaan itse).

Maniacin vahvuudet

 • Nauttii uhkapelaamisesta eikä pelkää suuriakaan korotuksia
 • Voittaa paljon potteja bluffaamalla
 • Vastustaja ei voi koskaan tietää, milloin heillä on oikeasti kova käsi
 • Riskejä kaihtavat pelaajat pelkäävät maniaceja

Maniacin heikkoudet

 • Eivät huomioi todennäköisyyksiä millään tapaa
 • Häviävät paljon, kun bluffit epäonnistuvat
 • Maniacit eivät usein malta luovuttaa, vaikka vastustajalla on selvästi paremmat kortit
 • Jos vastustajat pääsevät kunnolla jyvälle pelityylistä, maniacin on vaikea voittaa

Solid
Tiukka (pelaa enimmäkseen hyviä käsikä) ja aggressiivinen (panostaa ja korottaa rohkeasti) pelityyli. Tämän pelaajatyypin kanssa joudut usein vaikeuksiin.

Solidin tyylin hallitsijat poistuvat usein sököpöydästä voittajana. Pitkässä juoksussa pelityylin taitajat ovat selkeitä voittajia.

Vahvuudet

 • Todennäköisyyksien hallinta
 • anostamisen hallinta
 • Ylipäätään sökön ja pokerin kokonaisvaltainen hallinta
 • Bluffaa sopivassa suhteessa
 • Osaa check-raiset ja muut edistyneet siirrot

Heikkoudet

 • Ajoittain konemainen, liian suoraviivainen peli
 • Voi pelata ylimielisesti
 • Voi joutua vaikeuksiin maniaceja vastaan, jos ei omaa hyviä hermoja

Rock
Rock on pelaaja, joka pelaa tiukasti ja passiivisesti. Rock ei siis pidä kuin aivan huippukäsistä, eikä korota mielellään. Usein rockit pelaavat varsin hyvätkin kädet vain maksaen tai jopa luovuttaen.

Vahvuudet

 • Tietää parhaat aloituskortit
 • Häviää harvoin paljoa
 • Pärjäävät hyvin huonoja maniaceja vastaan

Heikkoudet

 • Bluffaa liian vähän
 • Luovuttaa liian helposti
 • Kun lopulta panostaa, hyvät pelaajat tietävät että tällä on oikea käsi ja luovuttavat
 • Ei osaa lukea vastustajia
 • Ylipäätään voittaa harvoin ainakaan merkittävissä määrin

Calling station
Maksuautomaatti on kaikkien vastustajiensa suosikkipelaaja. Maksuautomaatti ei ymmärrä paljoa korteista, todennäköisyyksistä tai säännöistä, mutta hän mielellään maksaa (usein jaon loppuun asti) ja jännittää sattuiko voittamaan. Älä ikinä bluffaa maksuautomaattia!

Vahvuudet

 • Arvaamattomuus
 • Mahdoton bluffattava

Heikkoudet

 • Liika maksaminen johtaa liki varmasti tappioihin
 • Ei valikoi pelikäsiään oikein
 • Ei bluffaa tarpeeksi

6.0 Sökön matematiikka

Sökössä on mahdollista laskea enemmän kuin monissa muissa pokeripeleissä, koska sökössä pelaajat näkevät paljon kortteja. Laskeminen on myös käytännössä mahdollista, sillä pelin tempo on sen verran hidas että laskutoimitukset ehtii päässään tehdä.

Sökössä on mahdollista laskea outteja, pottikertoimia sekä lisäkertoimia. Tärkeimmät ovat pottikerroin ja outtien (kättä parantavien korttien) määrä.

Outtien määrän avulla saat tietää todennäköisyyden saada veto kiinni jaossa: laske outtisi ja jaa ne pakassa olevien korttien määrällä, niin saat todennäköisyyden saada vetosi kiinni seuraavalla kortilla.

Esimerkki:
Oletetaan, että pelissä on kaksi kättä. Vastustajallasi on pinnassa ♣9, ♠6, ♥K. Sinulla on ♥J, ♥6, ♣7 ja hoolissa ♥Q. Haluaisit neljän värin. Pakassa on jäljellä yhdeksän herttaa ja kaikkiaan 45 korttia. Todennäköisyys saada neljän väri on siis 9/45 eli 20%. Suhdelukuna sama on 4:1.

Potin ja panostuksen välisen suhteen kertovan pottikertoimen avulla voi laskea, kannattaako jaossa jatkaa. Se lasketaan näin: jos potissa on 100 euroa ja sinun pitäisi maksaa 30 euroa, pottikerroin on 100/30 eli n. 3,33:1. Maksu kannattaa, kun pottikertoimen suhdeluku on pienempi kuin outtien suhdeluku.

Lisäkertoimet ovat arvionvarainen asia. Lisäkertoimet ovat se summa, jonka arvelet että vastustaja voisi maksaa jos saat tarvitsemasi kortin.

Esimerkki, jossa laitetaan kaikki yllä mainittu yhteen:
Uskot että olet perässä, mutta uskot myös voittavasi jaon neljän värillä. Todennäköisyys saada neljän väri oli 4:1.

Sinun pitäisi maksaa satasen pottiin 30€ viimeisen kortin nähdäksesi. Pottikerroin on 3,33:1 eli pienempi kuin outtien suhdeluku. Et siis tältä pohjalta voi maksaa.

Huomioit kuitenkin lisäkertoimet: uskot, että vastustajasi maksaisi viimeisen kortin jälkeen 50€, vaikka saisit neljän värin. Kun ennakoitu 50€ lisätään 100€ pottiin, on pottikerroin nyt 150€:30€ eli 5:1. Tämä luku on suurempi kuin outtien suhdeluku, eli maksu kannattaa!

Huomaa, miten suuri merkitys psykologisella pelisilmällä tässä kaikessa on: jos vastustaja todella maksaa 50€ saatuasi neljän värin, oma maksusi on pitkällä tähtäimellä voitollinen. Jos vastustaja ei maksakaan, oli maksu tappiollinen.

Todennäköisyyksien ja kertoimien merkitys kasvaa, kun potit suurenevat tai kun pelaajien lukumäärä on suuri. Näissä tilanteissa saa usein suotuisia kertoimia yllättävän heikoillekin käsille. Kertoimet on siis osattava, ettei pelikelpoisia käsiä tule luovutettua.

6.0 Todennäköisyydet

Sökössä on erilaisia käsiä 2 598 960. Seuraavassa eri käsien määrät:

Värisuora 40
Neloset 624
Täyskäsi 3 744
Väri 5 108
Suorat 10 200
Kolmoset 54 912
Kahdet parit 123 552
Neljän väri 105 672
Neljän suora 97 476
Pari 1 047 552
Hai 1 150 080

Huomion arvoisia asioita:

 • Yleisin sökö-käsi on pelkkä hai
 • Pari on yleisempi kuin muut haita paremmat kädet yhteensä
 • Neljän suora ja väri ovat harvinaisempia kuin niitä vahvempi kaksi paria
 • Todella vahvat kädet (kolmosista ylöspäin) ovat erittäin harvinaisia

7.0 Bluffaaminen

Kuinka usein pelaajan pitää bluffata? Tämä ei ole mikään helppo kysymys, sillä bluffaamisen merkitys on sekä suurempi että pienempi kuin yleensä luullaan.

Bluffi sopii vain tiettyihin tilanteisiin, jotka täytyy oppia tuntemaan. Bluffaamisessa merkityksellisiä asioita ovat mm. vastustajan pelityyli (luovuttaako tämä herkästi), näkyvissä olevat kortit (onko vastustajalla hyvä käsi, näyttääkö oma käsi vahvalta) ja oma pelityyli (mitä harvemmin bluffaa, sitä useammin se onnistuu).

Kun tällainen paikka tulee (mikä on harvemmin kuin useimmat luulevat), se on käytettävä. Tarkoitus ei ole vain voittaa tämä potti, vaan pedata tietä isommille voitoille tulevaisuudessa: jos et bluffaa koskaan, vastustajat tietävät että aina kun panostat, sinulla on hyvä käsi. Sopivasti bluffaamalla siis takaat, että vastustajat maksavat välillä kunnolla, kun sinulla on hyvä käsi (he luulevat että bluffaat taas).

Bluffaamista on pakko harjoitella käytännössä, sitä ei voi mistään oppaasta oppia. Perusohjeena bluffamiseen voidaan kuitenkin antaa se, että vastahakoisesti maksamisiin suhtautuvaa pelaajaa voi yrittää bluffata melko helposti. Jos pelaaja on usein mukana loppuun asti ja muutenkin halukas pelaamaan on häntä turha bluffata.

Harjoittele bluffaamista pienissä poteissa. Suuriin bluffeihin ei ole tarvetta, ennen kuin bluffit toimivat tarpeeksi hyvällä prosentilla.

Oletettujen bluffien maksaminen kannattaa, jos pottikerroin puoltaa katsomista. Esimerkiksi jos potissa on 10€ ja maksusi on 2€, täytyy vastustajan bluffata useammin kuin kerran viidestä, jotta maksu kannattaisi. Jos uskot näin olevan, maksa.

8.0 Pelaaminen häviöllä

Kun pelaat häviöllä, pelistä tulee vaikeampi: itsevarmuus karisee, teet paljon virheitä ja virheet maksavat sinulle rahaa.

Häviöllä pelaamiseen liittyy termi tiltti. Tiltti seuraa yleensä hävityn ison potin jälkeen tai usean hävityn potin jälkeen. Tiltissä oleva pelaaja pelaa löysästi, huolimattomasti ja ylipäätään survoo rahaa surutta pottiin. Tämä on erittäin vaarallista, sillä jo muutaman minuutin paha tiltti voi nollata päivien tai jopa viikkojen voitot.

Tiltin merkit kannattaa oppia lukemaan vastustajista, sillä tappiosta ärsyyntynyt, hutiloiva vastustaja merkitsee isoja, usein yllättävän helposti voitettuja potteja.

Pidä itse hermosi aina kurissa. Hävittyjen pottien jälkeen täytyy pystyä normaaliin peliin. Jos tunnet tiltin uhkaavan, nouse hetkeksi pois pöydästä, äläkä palaa, ennen kuin olet varma että olet henkisesti tasapainossa.

9.0 Itseluottamus

Itseluottamus on sökön pelaajalle aivan yhtä tärkeää kuin huippu-urheilijalle. Kun sökön pelaajan itseluottamus on kohdallaan, peli on rentoa ja sopivan aggressiivista.

Itseluottamus nousee voitetuista poteista. Itseluottamuksen vahvistuminen on päinvastainen ilmiö kuin tilttaaminen. Vastapelurien on todella vaikea lyödä itsevarmaa pelaajaa jonka peli rullaa. Kun itseluottamus on hyvällä tasolla, voitat yleensä paljon.

Varo kuitenkin, ettet muutu ylimieliseksi: jokainen jako on uusi tilanne. Itsevarmojen pelaajien tavallisin virhe on, että kun kaikki tuntuu onnistuvan, he löysäävät peliään ja uskovat korttien olevan suosiollisia. Älä sorru tällaiseen, vaan pysy tiukassa ja aggressiivisessa pelityylissä.

10.0 Kärsivällisyys

Kärsivällisyys on piirre, jonka monet hyvätkin pelaajat unohtavat toisinaan. Joskus saat toistuvasti huonoja käsiä ja hyvän, pelattavan käden saamiseen voi kulua pitkiä aikoja.

Kun huonoja kortteja tulee paljon putkeen, voivat heikommatkin kortit alkaa näyttää pelikelpoisilta. Tuloksena tästä ilmiöstä on usein iso, nopea tappio.

On tietysti vaikeaa ja ärsyttävää odottaa hyviä kortteja kauan, mutta huonolla korteilla pelaaminen on sekä kallista että tyhmää. Yritä pysyä rauhallisena ja odotettava oikeaa iskuhetkeä.

Liiallisuuksiin ei kuitenkaan pidä mennä: huippukortteja jahtaavat sökökyylät häviävät, sillä he pelaavat vain aivan parhaat kädet ja näin heidän pelityylinsä on liian helposti luettavissa.

11.0 Ihmistuntemus

Sököpelaaja tarvitsee hyvää ihmistuntemusta. Pelkät pelitaidot ja pokerinaama ei riitä, vaan pelatessa täytyy pystyä lukea vastustajia.

Esimerkiksi eri eleistä, kuten silmänliikkeistä ja käsien liikkeistä, voi päätellä millaista vetoa vastustaja vetää tai millainen on hänen olemassa oleva kätensä. Netissä eleiden tilalla ovat ns. timing tellit, eli vastustajien päätöksenteon nopeudesta tai hitaudesta voi päätellä yhtä jos toistakin.

Tällaisten merkkien lukemista äärettömästi tärkeämpää on kuitenkin kuviontunnistus. Miten pelaaja X pelaa vahvalla kädellä, miten heikolla kädellä, millaisilla käsillä hän lähtee jakoon mukaan, miten ja miten usein hän bluffaa, jne. Tällaisia kuvioita kun oppii tunnistamaan, ei voittojen kertymistä voi estää.

Jotta vastustajien tehtävä olisi vaikea, täytyy omaa pelityyliä välillä muuttaa. Varsinkin turnauksissa on kannattavaa pelata välillä löysemmin ja välillä tiukemmin, jotta vastustajat eivät oikein ikinä tiedä missä mennään.

12.0 Fyysinen kunto

Fyysisten tekijöiden merkityksestä on kaksi näkökantaa.

Toisen ryhmän mielestä fyysisellä kunnolla ei ole pokerissa juuri mitään virkaa.

Modernit pelaajat taas korostavat fyysisen kunnon tärkeyttä: kun olet fyysisesti hyvässä kunnossa, ovat hermosi rautaa ja kestät paremmin pitkien pokerisessioiden henkiset ja fyysiset rasitukset.

Jos olet jälkimmäistä ryhmää, muista pitää huolta kunnostasi pokerisessioiden välissä.

13.0 Yhteenveto

Sökössä tai missään muussakaan pokeripelissä ei pärjää tuurilla kuin korkeintaan hetkittäin. Luettuasi tämän oppaan tiedät sököstrategiasta nyt hieman enemmän kuin ennen sen lukemista. Se ei kuitenkaan vielä riitä: lue muut strategiat ja vinkit tältä sivustolta, keskustele sököstä kavereittesi kanssa ja ennen kaikkea pelaa, sillä paraskaan opas tai vinkki ei korvaa ihan oikeaa pelikokemusta.