Sökön säännöt livenä ja nettipokerissa

Sökö, jota suuressa maailmassa kutsutaan nimellä Scandinavian Stud tai Canadian Stud, on pohjoismainen muunnelma maailmalla enemmän tunnetusta Five Card Studista. Sököä pelataan lähinnä pohjoismaissa ja erityisesti täällä Suomessa, jossa se on melkein kansallispeli.

Sökö on pokeripeli, jonka erikoisuus ovat siinä hyväksytyt neljän kortin suora ja neljän kortin väri. Arvoltaan nämä kädet sijoittuvat parin ja kahden parin väliin.

Näistä säännöistä pitäisi selvitä kaiken olennaisen, mutta jos näin ei käy, kannattaa lukea lisää sökön sääntöjä vaikka Pokerinsäännöt.com:sta.

Säännöt

Sököä voi pelata kerralla korkeintaan 10 pelaajaa. Netissä pelaajia on yleensä maksimissaan kahdeksan.

Peliä pelataan tavallisella 52 kortin pakalla (ei jokereita).

Jakovuoro kiertää myötäpäivään, jakajasta edellinen pelaaja voi halutessaan nostaa pakan eli ottaa pakan päältä erilleen pinon kortteja, jotka pannaan pakan alimmaisiksi. Nostettava ja pakkaan jätettävä määrä on vähintään kaksi korttia. Hyvän tavan mukaan jakaja laittaa pakan noston jälkeen pöydälle, ettei pakan alta jakaminen ole mahdollista.

Kukin pelaaja, joka haluaa osallistua kierrokselle, asettaa aloituspanoksensa (ante) pelipöydälle. Panokset pannaan yhteen kasaan, pottiin. Vain panoksensa asettaneille jaetaan kortit.

Kullekin osallistuvalle pelaajalle jaetaan yksi kortti selkäpuoli ylöspäin ja sen jälkeen yksi kortti arvopuoli ylöspäin. Pelaaja saa katsoa ensimmäisen kortin halutessaan, mutta hän voi myös osallistua peliin loppuun saakka katsomatta sitä (kuten joskus huumorimielessä tehdään).

Kun kullakin pelaajalla on yksi muilta pelaajilta piilossa oleva kortti ja yksi näkyvillä oleva kortti, aloitetaan panostaminen.

Se, kenellä on suurin kortti (ässä on suurin tässä yhteydessä) näkyvillä, puhuu (toimii) ensimmäisenä. Jos suurin kortti on tasan, alkaa kierros lähimpänä jakajan vasemmalla puolella olevasta suurimman kortin omistajasta.

Ensimmäinen pelaaja voi halutessaan lyödä eli laittaa peliin lisäpanoksen tai sököttää, eli siirtää vuoron seuraavalle.

Tekipä ensimmäisenä vuorossa ollut mitä hyvänsä, seuraavaksi vuorossa on edellisen pelaajan vasemmalla puolella istuva. Hänellä on käytössään samat vaihtoehdot yhdellä poikkeuksella: jos joku on edellä panostanut, ei sököttäminen ole enää mahdollista. Sököttämisen sijaan pelaaja voi luovuttaa (jolloin hän on ulkona tästä jaosta pysyvästi), maksaa korotetun panoksen verran tai korottaa itse lisää.

Tärkeää: Hyvän sökötavan mukaisesti Luovuttava pelaaja “kääntää kupit”, eli kääntää näkyvät korttinsa selkäpuoli ylöspäin. Tärkeää: piilossa ollutta korttia ei saa paljastaa kenellekään ennen jaon loppua!

Panostuskierrosta jatketaan tähän tyyliin, kunnes kaikki pelaajat ovat toimineet vähintään kerran ja he ovat osallistuneet samalla summalla pottiin (eli kaikki ovat maksaneet suurimman korotuksen verran).

Panostuskierroksen päätyttyä kaikille jaetaan yksi uusi kortti ja alkaa uusi panostuskierros. Panostuskierroksen aloittaa aina parhaan näkyvän pokerikäden omistaja. Näin jatketaan, kunnes kaikilla on viisi korttia ja viidennen kortin jälkeinen panostuskierros on ohi.

Viimeisen kortin voi halutessaan ottaa “pihinä”, eli kuvapuoli alaspäin. Pihinä kortin ottanut pelaaja paljastaa kortin itselleen haluamallaan tavalla (esim. toisen kortin takaa), minkä jälkeen kortti asetetaan normaalisti kuvapuoli ylöspäin pöydälle ja peli voi jatkua.

Jaon voittaa lopulta se, jolla joko on paras pokerikäsi tai se, joka on saanut muut pelaajat luopumaan. Mikäli pelaaja voittaa saamalla muut luopumaan, ei hänen tarvitse näyttää piilossa ollutta korttiaan. Tämä mahdollistaa bluffaamisen eli vastustajien saamisen uskomaan todellista parempiin kortteihin.

Panostamisesta

Korotuksen yläraja sovitaan ajanvietepeleissä yleensä etukäteen. Toistuvien kilpailevien korotusten määrää ei ole kuitenkaan rajoitettu, jolloin potin ylärajaakaan ei ole.

Netissä sököä pelataan useimmiten pot limit -säännöillä, jossa suurin korotus on potissa olevien rahojen kokoinen (tarkempi selitys: pot limit sökö). Kun käytössä on pot limit -säännöt, pelissä bluffataan enemmän, sillä korotukset ovat usein potin kokoisia, kun taas vakiokokoisilla korotuksilla ne olisivat perin pieniä suhteessa pottiin.

Sökössä on käytössä samat panostussäännöt kuin muissakin peleissä. Eli toiselta pelaajalta ei voi voittaa enemmän kuin on itse laittanut rahaa pottiin ja toisaalta kaikki rahat pottiin laittamalla pysyy mukana jaon loppuun asti, vaikka muut vielä panostaisivatkin.

Sökön käsijärjestys

Seuraavassa sökön kädet parhaasta huonoimpaan

1. Kuningasvärisuora
2. Värisuora
3. Neloset
4. Täyskäsi
5. Väri
6. Suora
7. Kolmoset
8. Kahdet parit
9. Neljän väri
10. Neljän suora
11. Pari
12. Hai

Neljän kortin väri ja neljän kortin suora ovat sökön erikoisuuksia, eikä niitä tunneta muissa pokeripeleissä.

Näiden käsien erikoisuutta vain lisää se, että neljän väri ja neljän suora ovat harvinaisempia käsiä kuin kaksi paria, joka on kuitenkin niitä arvokkaampi. Neljän kortin kädet ovat siis todennäköisyyksien valossa väärässä kohti arvojärjestystä, mutta se vain osaltaan lisää sökön viehätystä.