Neljän värin vetäminen sökössä

Neljän-värin vetäminen on sökössä hyvin houkuttelevaa. Näennäisen helposti saatava neljän väri kukistaa monta kättä, joilla vastustajat laittavat innolla rahaa pottiin.

Erittäin hauskaa on myös voittaa potti osumalla neljän väriin altavastaajan asemasta. Potin voittaminen tähän tyyliin ei kuitenkaan aina ole merkki hyvästä sökön pelaamisesta, vaan pikemminkin hyvästä onnesta.

Seuraavassa hieman ohjeita neljän kortin värin pelaamiseen, jotta taktiikka ei jäisi tuurin varaan. Neljän värin vetäminen on yksi niistä asioista, jotka osaamalla sökössä tienaa mukavasti vähempitaitoisilta vastustajilta.

Milloin sökössä kannattaa vetää neljän kortin väriä?

Neljän värin vetämisen mahdollisuus tulee sökössä eteen varsin usein. Todennäköisyys sille, että molemmat taskukortit ovat samaa maata on n. 24%.

kymppi ja kunkku suited
Suited lähtökäden todennäköisyys on 24%

Tällaisella kädellä neljän tai viiden värin saa n. 15% jaoista.

Sökössä oman käden lisäksi myös vastustajien kädet täytyy kuitenkin huomioida, eikä tuolla 15% todennäköisyysluvulla käytännössä teekään yhtään mitään.

Todennäköisyys saada neljän tai viiden kortin väri muuttuu rajusti sen mukaan, montako korttia toivomaasi maata muilla pelaajilla on näkyvissä!

Todennäköisyys saada neljän tai viiden kortin väri kuuden pelaajan sökössä, kun vastustajilla on näkyvissä toivomaasi maata…
0 korttia, todennäköisyys 21%
1 kortti, todennäköisyys 17%
2 korttia, todennäköisyys 14%
3 korttia, todennäköisyys 10%
4 korttia, todennäköisyys 8%
5 korttia, todennäköisyys 6%

Jos kovin monella vastustajalla on näkyvissä kortti toivottua maata, kädestä täytyy löytyä jotain muutakin lupaavaa kuin vain neljän väri. Toivottavaa esimerkiksi on, että omat kortit ovat suurempia kuin vastustajien näkyvät kortit.

Esimerkkejä

Oletetaan, että saat aloitat jaon tällä kädellä:
kymppi ja kunkku suited

Jos saat myös kolmanneksi kortiksi pataa, pelisi on todella hyvässä tilanteessa! Mikäli kellään vastustajistasi ei ole pataa ja sinulla on kolme pataa kolmannen kortin jälkeen, saat jonkinlaisen värin peräti puolessa tapauksista.

Jos toisaalta jaossa on neljä vastustajaa, joista kahdella muuta on pataa näkyvissä, on tilanne aika erilainen: patoja on pakassa jäljellä 8, nähtyjä kortteja on 10, joten todennäköisyys saada neljän väri on enää 35%.

Oli vastustajien tilanne mikä tahansa, tässä tilanteessa kannattaa pohtia semi-bluffia. Voit saada vastustajan kädet pakkaan tukevalla korotuksella ja vaikka ne eivät sinne menisikään, voit edelleen voittaa jaon monella tapaa (varsinkin jos arvioit, että kunkkuun osuminenkin riittää voittoon).

Sökössä onkin melkein aina kyse paitsi omista korteista, myös vastustajien pöytäkorttien ja luonteen analysoinnista. Jos uskot, että pelisi näyttää vahvalta ja vastustajat eivät vaikuta itsevarmoilta, korota! Sökössä oikeaan aikaan panostamalla voittaa todella paljon.

Bluffimahdollisuuksista huolimatta kannattaa ymmärtää, että aina ei voi tai kannata bluffata ja vastustajille heikolta näyttävä (ja oikeasti heikko käsi) kannattaakin laittaa pakkaan. Toisaalta joskus käsi on jo kolmen kortin kohdalla niin uskomattoman vahva, että sillä kannattaa laittaa rahaa pottiin keinolla millä tahansa. Tässä esimerkki molemmista:

huono käsi
Kortit pakkaan

sökön unelma käsi
Unelmakäsi – nyt rahaa peliin!

Alempi käsi (KQJ) on selvä suosikki monia muita käsiä vastaan. Jopa kymppiparia vastaan se on selkeä 56% suosikki. Kannattaa siis yrittää lapioida rahaa pottiin keinolla millä tahansa.

Muista korttien koko

Kolmen värillä pelatessa kannattaa huomata, miten suuri merkitys on korttien koolla.

Esimerkki:
Sinulla on 742 ruutua ja vastustajalla on kasipari. Vastustaja on nyt 67% suosikki.

Jos korttisi ovat vastustajan paria isommat, tilanne on kuitenkin aivan erinäköinen.

Esimerkki:
Sinulla on AQ7 ristiä ja vastustajallasi on nelospari. Tilanne on nyt tasan.

Muista siis seurata paitsi sitä, montako tarvitsemaasi värikorttia on mennyt, myös korttien kokoja. Jos väri ei osu, sopiva suuri kortti parhaimmillaan pelastaa vielä koko jaon ja tuo potin omiin taskuihin!

Pelaamalla oppii

Neljän väri on yksi niistä sökön erikoisuuksista, joita ei oikein lukemalla opi.

Varsinkin neljän värin tuomat bluffimahdollisuudet (Vastustajalla kolme korttia samaa maata näkyvissä ja tämä panostaa – mitä teet? Tai sinulla on kolme korttia samaa maata näkyvissä, taskussa kortti väärää maata ja epäilet vastustajaa heikoksi – uskallatko bluffata?) oppii vain pelaamalla.

Kannattaa siis yllä kerrottujen ohjeiden lukemisen jälkeen suunnata johonkin nettisökön pelipaikkaan ja kokea käytännössä se, miten mielenkiintoinen käsi neljän väri oikein onkaan.