Johdatus baarisököön

Sankarimatkailijan matkakirjoista tunnetun Otso Kantokorven Johdatus baarisököön ei tee sinusta parempaa sökön tai studin pelaajaa, mutta sökön ystävien kannattaa perehtyä tähän kirjaan siitä huolimatta.

Sököstä ei ole montaa kirjaa kirjoitettu, joten jokainen laadukas sökökirja on merkkitapaus. Kuten nimikin kertoo, Johdatus baarisököön ei käsittele nettipokeria, vaan sököä siten, kuin sitä baareissa pelataan. Kirja kertoo, millaista on baariringissä pelattava sökö ja erityisesti tallentaa kansien väliin sen, millaista tietyn punavuorelaisen peliporukan peli on ollut.

Kyseessä ei siis ole varsinainen oppikirja, vaikka säännöt toki tulevat selväksi. Sääntöjen lisäksi käydään läpi sökön pelaamisen etiikkaa, estetiikkaa, matematiikkaa, psykologiaa ja juridiikkaa. Omakohtaisilla kokemuksilla on kirjassa vahva asema, Kantokorpi kertaa omaa sököhistoriaansa ja luonnehtii vakirinkinsä pelaajia värikkäästi.

Kantokorpi itse luonnehtii kirjaansa näin: ”Kun ajattelen tätä kirjaa oppikirjana, mielessäni on tulokas, joka näkee naapuripöydässä kiehtovan pelin. Tekisi turkasesti mieli mukaan, mutta ujous saattaa estää. Vaikka säännöt ja käytännöt vaihtelevatkin, uskon, että tämän kirjan luettuaan aloittelija ymmärtää paremmin pelin kulkua eikä vain pelin mekaanisia sääntöjä, niin että mukaan ujuttautuminen on paljon helpompaa.”

Aitoa ja oikeaa sökökulttuuria kirja taltioi ansiokkaasti ja siksi se kuuluukin jokaisen sököharrastajan kirjahyllyyn ilman pienintäkään epäilystä, vaikka oma peli ei tämän kirjan avulla paranisikaan. Hengensivistystä ei pidä väheksyä. Jos haluaa ajatella nimenomaan hyötynäkökulmaa, tämän kirjan luettuaan pärjää varmasti paremmin livenä vapaamuotoisesti pelattavassa sököringissä.

Hieno kirja, kaikin puolin, kulttuuriteoksikin tällaista kirjallisuutta voisi luonnehtia. Sökö.com suosittelee!