Five Card Stud säännöt

Five Card Stud oli hyvin suosittu peli 1970-luvulla, mutta nykyisin sitä pelataan enää harvoin. Suomessa suositumpi peli on Five Card Studin lähisukulainen Sökö (ks. säännöt Sököön).

Tässä kuitenkin Five Card Stud säännöt.

Pelin kulku

Pelaajat saavat aluksi kaksi korttia, joista toisen kuvapuoli alaspäin [taskukortti] ja toisen kuvapuoli ylöspäin [ovikortti]. Tämän jälkeen panostetaan, jäljellä olevat saavat kolmennen, neljännen ja viidennen kortin, kunkin niistä kuvapuoli ylöspäin ja jokaisen kortin jakamisen jälkeen panostetaan. Lopussa parhaan pokerikäden omistaja voittaa potin.

Peli tarkemmin:
1. Kaikki laittavat pakollisen panoksen pottiin (ante).
2. Kaksi aloituskorttia jaetaan, toinen kuvapuoli alaspäin ja toinen ylöspäin.
3. Matalimman näkyvän kortin omistaja aloittaa panostuskierroksen laittamalla peliin pakollisen panoksen (bring-in) tai panostamalla. Panostuskierroksella on kolmen korotuksen raja (panostus – korotus – korotus – korotus), jonka jälkeen voi vain maksaa tai luovuttaa.
4. Pelaajat saavat kolmannen kortin kuvapuoli ylöspäin.
5. Panostuskierros, tästä eteenpäin aloittaa parhaan näkyvän pokerikäden omistaja.
6. Pelaajat saavat neljännen kortin kuvapuoli ylöspäin.
7. Panostuskierros. Pelissä käytetään tästä eteenpäin suurempaa limiittiä (esim. 2$/4$ pelissä panos on nyt 4$).
8. Pelaajat saavat viidennen ja viimeisen korttinsa kuvapuoli ylöspäin.
9. Panostuskierros.
10. Korttien näyttö.

Panostuskierrokset toimivat kuten pokerissa aina: pelaaja voi luovuttaa, passata (jos kukaan ei ole korottanut), maksaa korotuksen tai korottaa. Panostuskierros päättyy, kun kaikki ovat a) toimineet vähintään kerran ja b) osallistuneet samalla summalla pottiin.

Five Card Studissa ovat käytössä normaalit pokerikädet, jotka ovat parhaasta huonoimpaan: värisuora, neloset, täyskäsi, väri, suora, kolmoset, kaksi paria, pari, hai.

Yhteenvetoa

Five Card Stud on erittäin yksinkertainen pokerin muoto. Säännöt on helppo oppia ja pelissä on kyse pareista ja hai-pelistä (alle 10% jaoista pelaajalla on parempi käsi kuin pari), joten monimutkaisten strategioiden sijaan pelissä voi keskittyä oikean bluffitiheyden löytämiseen.

Vaikka yksinkertainen peli onkin, Five Card Stud jättää tilaa taidolle. Tästä todisteena Five Card Studissa pelattiin maailmanmestaruudesta turnaukset vuosina 1971 – 1974. Turnauksen voitti joka kerta sama pelaaja, eli Bill Boyd.